Română (România)Russian (CIS)English (United Kingdom)
Banner

Caşcavalul - Gustăm şi Alegem! (partea 1)

Descriere

Caşcavalul este preferat de mulți oameni, însă unele ţări acordă mai multă atenţie acestui produs. Astfel, în Franţa caşcavalul este un element esențial la bucătărie și în bucate. Francezii consideră caşcavalul un produs la care ar fi greu de renunțat, în plus că poate fi perfect asortat cu un păhar de vin. În Anglia caşcavalul se adaugă la desert, lucru pe care nu îl poți întâlni la francezi des. În orice caz, cașcavalul este într-adevar un produs gustos și sanatos, desigur atunci când este vorba de un cașcaval de calitate și cosumat cu măsură.

Caşcavalurile franceze

Tipuri de caşcaval sunt multe, dar cum să găsesec care este mai gustos, ce proprietăţi are şi este mai potrivit gusturilor mele? Caşcavalurile franceze sunt cele mai populare printre amatorii de caşcaval. Dar acest fapt nu este surprinzător pentru că caşcavalurile franceze sunt cele mai diferite, fiecare din ele având un gust unic. Se zice că există aproximativ 500 tipuri de caşcavaluri franceze.

 1. Roquefort

  Roquefort este considerat unul din cele mai populare cașcavaluri franțuzești cu mucegai din lume, fiind considerat "Regele cașcavalurilor". Acest tip de cașcaval are un gust înțepător, respectiv nu este pe placul tuturor iubitorilor de cașcaval. Pentru prepararea acestuia se folosește laptele doar unei specii anumite de oi. Roquefort necesită o anumită cantitate de umiditate în procesul de maturare, acesta fiind păstrat în caverne speciale din piatră până poate fi consumat. Este deseori adăugat în salate și dressing-uri.
  roquefort cascaval cheese сыр рокфорт roquefort cascaval cheese сыр рокфорт roquefort cascaval cheese сыр рокфорт roquefort cascaval cheese сыр рокфорт

 2. Brie

  Brie este cunoscut drept "Regina Cașcavalurilor", fiind cel mai popular cașcaval franțuzesc din lume. Câteva sute de ani în urmă acesta era considerat un tribut care trebuia sa fie oferit regilor francezi. Cașcavalul Brie care este exportat, este diferit de cel maturat natural consumat mai des în Franța. Brie exportat are o culoare albă, ceea ce semnifică că nu a trecut procesul de maturare, însă acesta poate fi păstrat mai mult timp pe rafturile din magazine și este mai puțin predispus spre infecții bacteriologice. Brie trebuie să fie servit la temperatura camerei pentru a-i savura gustul din plin.
   cascaval cheese сыр brie Бри cascaval cheese сыр brie Бри cascaval cheese сыр brie Бри cascaval cheese сыр brie Бри

 3. Camembert

  Cei care au un gust clasic preferă caşcavalul franţuzesc "Camembert". Acest caşcaval este de culoare galben-pal, este acoperit de o crustă naturală cu mucegai alb şi gustul variază de la dulce la picant, în dependeță de gradul de maturare.
   cascaval cheese сыр Camembert Камамбер cascaval cheese сыр Camembert Камамбер cascaval cheese сыр Camembert Камамбер cascaval cheese сыр Camembert Камамбер

 4. Neufchâtel

  Neufchatel este un cașcaval tradițional francez din Nordul Normandiei. Consistența acestui tip de cașcaval este granulară și moale, având un gust fin de ciuperci. Unii iubitori de Neufchatel preferă să îl consume după ce crusta acestuia capătă o pigmentație roșietică, atunci având un gust mai sărat și mai picant. Neufchatel are diferite forme, începând cu forma clasică rotundă până la cea romantică în formă de inimă.
   cascaval cheese сыр Нёшатель Neufchâtel cascaval cheese сыр Нёшатель Neufchâtel cascaval cheese сыр Нёшатель Neufchâtel cascaval cheese сыр Нёшатель Neufchâtel

Caşcavalurile germane

Germania este deasemenea renumită pentru diversitatea sa de caşcavaluri formidabile. Cele mai populare însă fiind Tilsit și Wilstermarschkäse.

 1. Tilsit

  Tilsit este cel mai popular caşcaval din Germania. Acest caşcaval este semi-tare de culoare galben-pal cu gustul picant (în special dacă i se adaugă chimen). Caşcavalul are o formă rotundă şi este acoperit cu ceară.
   cascaval cheese сыр Tilziter Тильзитер cascaval cheese сыр Tilziter Тильзитер cascaval cheese сыр Tilziter Тильзитер cascaval cheese сыр Tilziter Тильзитер

 2. Wilstermarschkäse

  Acest tip de cașcaval a apărut prima dată la hotarul regiunii Marsch, în vecinătate cu Hamburg. Ca și Tilsiter, se presupune că Wilstermarschkäse a fost inventat de imigranții olandezi care populau această regiune. În prezent acest tip de cașcaval este produs doar în orășelul Itzehoe, la fabricarea acestuia utilizându-se lapte din regiune. Gustul său ușor acru îl face perfect pentru micul dejun dar și ca aperitiv, unica incomoditate fiind că este mai greu de găsit în alte țări.
   cascaval cheese сыр wilstermarsch cascaval cheese сыр wilstermarsch cascaval cheese сыр wilstermarsch cascaval cheese сыр wilstermarsch

Caşcavalurile italiene

Caşcavalurile italiene nu sunt într-atât de populare ca cele franceze dar sunt la fel de gustoase și diverse. În Italia există aproximativ 400 tipuri de caşcaval.

 1. Fontina

  Fontina este unul din cele mai vechi tipuri de cașcaval din Italia. Acesta a apărut prima dată în regiunea Val d'Aosta, unde este produs până în prezent. Datorită proprietăților sale de a se topi repede, Fontina este un ingredient esențial în unele deserturi și fondue, cât și pe pizza.
   cascaval cheese сыр Фонтина fontina cascaval cheese сыр Фонтина fontina cascaval cheese сыр Фонтина fontina cascaval cheese сыр Фонтина fontina

 2. Gorgonzola

  Gorgonzola are o consisteță cremoasă și conține mucegai albastru care îi conferă un gust deosebit de picant. Acesta provine dintr-o regiune din Nordul Italiei - Lombardy, unde poate fi găsit și astăzi, confecționat cu iscusință din lapte pasteurizat sau nepasteurizat la care se adauga mucegaiul albastru. Procesul de maturare al acestui tip de cașcaval este de aproximativ 4 luni și este învelit într-o folie specială care păstreaza umiditatea de care are nevoie. Gorgonzola este perfect pentru sosuri sau salate,având un gust mai fin sau mai picant, în dependeță de gradul de maturare.
   cascaval cheese сыр Горгонцолла Gorgonzola cascaval cheese сыр Горгонцолла Gorgonzola cascaval cheese сыр Горгонцолла Gorgonzola cascaval cheese сыр Горгонцолла Gorgonzola

 3. Mozzarella

  Mozzarella este probabil unul din cele mai populare tipuri de cașcavaluri Italiene. Acesta are o consistență cremoasă, iar ca și oricare cașcaval proaspăt este mai des adaugat în diferite bucate, decât consumat singur. Este un element de neînlocuit atunci când este servit cu roșii tăiate felii, presărate cu busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare și piper. Mozarella este preparat prin opărirea laptelui covăsit de vacă sau bivoliță și frământarea acestuia până ce primește o forma sferică, cel mai des fiind conservat în saramură.
   cascaval cheese сыр mozzarella моцарелла cascaval cheese сыр mozzarella моцарелла cascaval cheese сыр mozzarella моцарелла cascaval cheese сыр mozzarella моцарелла

Fiecare tip de caşcaval are istoria sa individuală şi se pregăteşte conform modului său unic de preparare.
Deşi Franţa câștigă titlul țării cu cele mai multe tipuri de caşcaval care la rândul său sunt cele mai populare din lume, există o mulţime de feluri de cașcaval cu care ar trebui să faceți cunoștință neapărat. În articolul următor promitem să vă informăm despre tipurile de cașcaval cu care se laudă țări precum Suedia, Danemarca, Olanda, Grecia şi Marea Britanie.

 

Facebook

Adauga un local nou
Pagina principală | Anunţurile Resto.md | Despre noi | Angajăm | Termeni şi condiţii | Contacte | Sitemap | Map | Login | Gourmand{eye}
: